

SIXTH SPANISH-FILIPINO SCIENTIFIC CONGRESS: Modernizing Criminal Law and Private Law (Euro Asia Vision 2022)

10-11 June 2022

PROGRAM FLOW

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY	DURATION
8:30 to 8:40	<u>Opening</u> National Anthem	
	<u>Welcome Messages</u>	
8.40 to 9.00	Dean Juan José Hinojosa Torralvo Dean, Faculty of Law, University of Malaga	
8:40 to 9:00	Prof. José Manuel de Torres Perea Coordinator, CALESA Project	20 mins
	Dean Edgardo Carlo L. Vistan II Dean, University of the Philippines College of Law	
	<u>Keynote Address</u>	
9:00 to 9:20	Hon. Marvic M.V.F. Leonen Senior Associate Justice Supreme Court of the Philippines	20 mins
	<u>Musical Number</u>	
9:20 to 9:30	ConChords UP College of Music	10 mins
	Introduction to the Congress	
9:30 to 9:50	Messages from partner institutions Video presentation	20 mins
	Congress proper Associate Dean Solomon F. Lumba	





DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY			DURATION
9:50 to 10:50	First Plenary Session Recent trends in Spanish Criminal Law Speaker: Prof. José Luis Díez Ripollés Reactor: Prof. Theodore O. Te The law-making process: a crucial aspect of criminal policy Speaker: Prof. José Becerra Munőz Reactor: Prof. Filomin C. Gutierrez Moderator: Atty. Lee Edson P. Yarcia			1 hour
10:50 to 11:10	-	Transfer to breakout rooms (Refreshments and coffee stations open)		
11:10 to 11:40	<u>Breakout Session # 1</u> Parallel Talks			30 mins
Breakout Room 1 Padilla Room		Breakout Room 2 Lecture Hall, Bocobo		u t Room 3 , 2nd Floor, Bocobo
Alternative penalties to imprisonment in the Spanish criminal law		Women in Spanish prisons	responsik Comparison	iuvenile criminal oility system: between Spain Philippines
Speaker: Prof. Demelsa Benito Sanchez		Speaker: Prof. Ana Isabel Cerezo Dominguez	Speaker: Pro Fernández Ca	
Reactor: Atty. Rommel A. Abitria		Reactor: Prof. Hannah C. Nario-Lopez	Reactor: Atty. Glenda T. Litong	
Moderator: Atty. Lee Edson P. Yarcia		Moderator: Atty. Celeni G. Guinto	Moderator: Atty. Nadaine F Tongco	
11:40 to 11:50 Transfer to breakout rooms			10 mins	

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY			DURATION
11:50 to 12:20	<u>Breakout Session # 2</u> Parallel Talks			30 mins
Breakout Room 1 Padilla Room		Breakout Room 2 Lecture Hall, Bocobo	Breakout Room 3 Conference Hall, 2nd Floor, Boco	
Compared analysis on sex crimes against especially vulnerable persons		Finding the limits between freedom and criminal liability of drug consumers: the case of "consumers associations" under Spanish criminal law	Possession of drugs for self- consumption under Spanish Criminal Law: judicial criteria for its impunity	
Speaker: Prof. De García Magna	eborah	Speaker: Prof. Emilio Armaza Reactor: Atty. Bensaud O.	Speaker: Prof. María Soledad Gil Nobajas	
Reactor: Atty. Da	n P. Calica	Degusman	Reactor: Prof	. Niel S. Borja
Moderator: Atty. Celeni G. Guinto		Moderator: Atty. Lee Edson P. Yarcia	Moderator: Atty. Nadaine P Tongco	
12:20 to 2:00	<u>Lunch</u>		1 hour and 40 mins	
2:00 to 2:50 2:50 to 3:20	 Second Plenary Session Rapid Fire Presentations by JD Students Speakers: Yzabel T. Layson Moh Asraf T. Baird Ervin Gedmaire S. Caro Czar Matthew Gerard T. Dayday Amer M. Madcasim Jr. Moderator: Mr. Enrico Miguel D. Dizon Talk on Criminal Law Transformative justice in the Philippine criminal justice system: planting the seeds for a kind society Speaker: Senator Leila M. de Lima (Pre-recorded video) 		50 mins 30 mins	
3:20 to 3:30	<u>Musical Number</u> ConChords UP College of Music		10 mins	
3:30 to 3:40	Transfer to breakout rooms			10 mins

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY			DURATION
3:40 to 4:10		<u>Breakout Session # 3</u> Parallel Talks		
Breakout Room 1 Padilla Room		Breakout Room 2 Lecture Hall, Bocobo	Breakout Room 3 Conference Hall, 2nd Floor, Bocob	
Terrorism prevention and counter-terrorism policies: A global effort in the 21st century		Combating organised crime in the Philippines and Spain	Corporate liability ex crimine: EU standards, national solutions	
Speaker: Prof. Ele Hernández	ena Avilés	Speaker: Prof. Ana María Prieto del Pino	Speaker: Prof Sachoulidou	. Athina
Reactor: Dir. Francis Tom F. Temprosa		Reactor: Police Major General Alessandro C. Abella	Reactor: Prof. Teresita J. Herbosa	
Moderator: Atty. Lee Edson P. Yarcia		Moderator: Atty. Celeni G. Guinto	Moderator: Atty. Nadaine P. Tongco	
4:10 to 4:30	Transfer to plenary hall (Refreshments and coffee stations open)		20 mins	
4:30 to 5:00	Closing Day 1 CALESA: ¿a donde vas? Video Presentation Summation Atty. Jacqueline F. Espenilla		30 mins	
5:00 to 5:30	Transfer to Quezon Hall			30 mins
5:30 to 8:00	Fellowship Dinner: UP President's Night Address UP President Danilo L. Concepción Dinner Music and Fun		2 hours 30 mins	

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY	DURATION
8:00 to 8:30	Pictorial of entire delegation	30 mins
8:30 to 9:00	Opening Recap of Day 1 Video Presentation Opening Message Hon. Emerson B. Aquende Commissioner Philippine Competition Commission Musical Number UP Law Charivari	30 mins
9:00 to 10:00	First Plenary Session Regulating Digital Markets to foster competition and innovation: a vision from the EU to the ASEAN Speaker: Prof. Eugenio Olmedo Peralta Reactor: Prof. Jose Jesus M. Disini Jr. Moderator: Mr. Neil Simon S. Silva	1 hour
10:00 to 10:20	Transfer to breakout rooms (Refreshments and coffee stations open)	20 mins

DAY/TIME	EVENT	/ACTIVITY	DURATION
10:20 to 10:50	<u>Breakout Session # 1</u> Parallel Talks		30 mins
Breakout Room 1 Padilla Room		Breakout Room 2 Lecture Hall, Bocobo	
Private antitrust damages claims. EU Directive 2014/104 on damages		Second chance mechanisms in Insolvency Law	
Speaker: Prof. Er	nrique Sanjuán y Muñoz	Speaker: Prof. Carmen de Viv	ero de Porras
Reactor: Atty. Gv	ven B. Grecia-de Vera	Reactor: Dr. Cheselden George V. Carmona	
Moderator: Atty. Lee Edson P. Yarcia		Moderator: Atty. Carlo Borromeo	
Breakout Room 3 Conference Hall, 2nd Floor, Bocobo		Breakout Room Ricalde Room	า 4
European harmonization of private international law		A new legal approad	ch on Al
Speaker: Prof. Eva Jiménez Palma		Speaker: Prof. Jorge Villalobo	s Portalés
Reactor: Prof. Rommel J. Casis		Reactor: Atty. Angelo R. Santiago	
Moderator: Atty. Nadaine P. Tongco		Moderator: Atty. Celeni G. Gu	uinto
10:50 to 11:00	Transfer to breakout room	15	10 mins

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY			DURATION
11:00 to 11:30	<u>Breakout Session # 2</u> Parallel Talks			30 mins
Breakout Room 1 Padilla Room		Breakout Room 2 Lecture Hall, Bocobo	Breakout Room 3 Conference Hall, 2nd Floor, Bocob	
The problem of financial literacy within the banking sector		The cooperative model: an alternative model based on values and principles	Modernizing digital finance new FinTech trends	
Speaker: Prof. Joana Farrajota		Speaker: Prof. Gonzalo Martínez Etxebarria	Speaker: Prof. Miguel Moura	
Reactor: Atty. Czar Ian R. Agbayani		Reactor: Atty. Sikini C. Labastilla	Reactor: Atty. Sharon B. Millan	
Moderator: Atty. Lee Edson P. Yarcia		Moderator: Atty. Celeni G. Guinto	Moderator: Atty. Nadaine P. Tongco	
11:30 to 11:40	Transfer to plenary hall		10 mins	
11:40 to 12:30	Second Plenary Session Rapid Fire Presentations by JD Students Speakers: Justin Francis C. Bionat Nishan A. Imlan Luis Miguel L. Tirador Kaitlynne Therese A. Reyes Moderator: Mr. Enrico Miguel D. Dizon		50 mins	
12:30 to 2:00	<u>Lunch</u>		1 hour 30 mins	

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY			DURATION
2:00 to 2:30	Continuation of Second Plenary SessionIn Memoriam of Ruben F. Balane Video PresentationTalk on Private LawBalane on the reserva troncal: a computational law walkthroughSpeaker: Prof. Emerson S. Bañez			30 mins
2:30 to 2:40	Transfer to breakout rooms			10 mins
2:40 to 3:10	<u>Breakout Session # 3</u> Parallel Talks			30 mins
Breakout Room 1 Padilla Room		Breakout Room 2 Lecture Hall, Bocobo	Breakout Room 3 Conference Hall, 2nd Floor, Bocob	
Modernizing Copyright Law: The EU experience		EU rules on international data transfers: Lessons from the Schrems saga	restraint: t Brazil-US	nd technological he Case of the A technology Is agreement
Speaker: Prof. Giulia Priora		Speaker: Prof. Francisco Pereira Coutinho	Speaker: Prof Berriel	. Guilherme
Reactor: Atty. Alex Ferdinand S. Fider		Reactor: Atty. Gwen B. Grecia-de Vera	Reactor: Atty. Oliver A. Reyes	
Moderator: Atty. CarloModerator: Atty. Celeni G.ModeraBorromeoGuintoTongco			tty. Nadaine P.	
3:10 to 3:30 Transfer to plenary hall (Refreshments and coffee stations open)			20 mins	

DAY/TIME	EVENT/ACTIVITY	DURATION
	<u>Third Plenary Session</u>	
3:30 to 4:30	The recent reform on the capacity of disabled persons in the Spanish Civil Code Speaker: Prof. Jose Manuel de Torres Perea	30 mins
	Challenges on civil liability arising from the use of artificial intelligence Speaker: Prof. José Antonio Castillo Parrilla	30 mins
	Moderator: Mr. Neil Simon S. Silva	
	<u>Closing Day 2</u>	
	Summation Atty. Celeni G. Guinto	
4:30 to 5:00	Introduction to CALESA publications Prof. José Manuel de Torres	30 mins

	Closing Messages Prof. Eugenio Olmedo Peralta Prof. Jose Manuel de Torres UP Naming Mahal UP Law Charivari	
6:30 to 9:30	 Dinner and Show: A Cultural Night Farewell Messages President Danilo L. Concepción Dean Edgardo Carlo L. Vistan II Turnover of hosting to the Universidad de Málaga for the seventh scientific congress Dean Juan José Hinojosa and Prof. José Manuel de Torres Dinner and Show 	3 hours
DAY 3 12 June Sunday	Educational tour of Metro Manila	



SIXTH SPANISH-FILIPINO SCIENTIFIC CONGRESS: Modernizing Criminal Law and Private Law (Euro Asia Vision 2022)

MODERATORS



Atty. Jacqueline F. Espenilla

Director, UP Institute of Maritime Affairs and Law of the Seas **Assistant Professor**, UP College of Law



Mr. Neil Simon S. Silva

Senior Lawyer, UP Institute of MaritimeAffairs and Law of the SeasSenior Lecturer, UP College of Law



Atty. Lee Edson P. Yarcia

National Programme Officer, United Nations Joint Programme on Human Rights Senior Lecturer, UP College of Law



Atty. Celeni G. Guinto

Senior General Associate Counsel for Regulatory, Aboitiz Power Senior Lecturer, UP College of Law





Atty. Nadaine P. Tongco

Senior Lecturer, UP College of Law



Atty. Carlo Borromeo

Senior Lecturer, UP College of Law



Mr. Enrico Miguel D. Dizon

JD Student, UP College of Law

SIXTH SPANISH-FILIPINO SCIENTIFIC CONGRESS: MODERNIZING CRIMINAL LAW AND PRIVATE LAW

Visit https://calesaproject-cbhe.eu Email calesamanila2022@up.edu.ph calesacbproject@uma.es

